Recept Semifreddo

/Sanne Kruyver/Recepten

Toen ik laatst werd uitgenodigd om bij vrienden te eten voelde ik me een beetje bezwaard omdat het nogal ingewikkeld kan zijn om voor een groep mensen te koken en dan ook nog glutenvrij. Maar chef Perry = ) was weliswaar licht in de stress geraakt 's middags, maar niet voor éen gat te vangen! Hij googelde, appte me met vragen over ovens en pannen, maakte de hele keuken schoon, de oven werd gestofzuigd, de broodplanken verbannen en een heerlijk diner werd bereid. Het was een tóp avond. Ik nam het dessert mee, ik wilde dit al een tijdje maken, vooral ook om eens wat meer te oefenen met nagerechten, want daar ben ik niet heel erg in thuis. Ik heb een recept uit de Allerhande gebruikt en de nectarines vervangen door pruimen omdat ik geen goed rijpe nectarines kon vinden, de pruimen waren ook erg lekker in dit recept, maar het kan dus allebei. In principe kan je allerlei soorten (niet al te nat) fruit gebruiken natuurlijk, het is leuk om met kleuren te experimenteren en ik wil ook nog een keer een tropische variant maken met mango en geraspte kokos erdoor. Dit is het recept dat ik gebruikte:

200 gram aarbeien
4 pruimen
200 gram witte chocolade
40 gram pistachenoten
250 ml verse slagroom
250 gram ricotta
cakevorm van 1.5 liter

1. Was het fruit en snij het in kleine stukjes:

2. Breek de helft van de chocolade in kleine stukjes en laat ze au-bain-marie in een vuurvast kommetje in een pannetje met een laagje water rustig smelten:

3. Hak ondertussen de rest van de chocolade in kleine stukjes. Hak de pistachenoten grof. Klop de slagroom stijf. Spatel de gesmolten chocolade en de ricotta door de slagroom. Voeg de stukjes fruit en de pistachenoten toe en roer goed om zodat alles mooi verdeeld is.
4. Bekleed de cakevorm met vershoudfolie, waarbij je het folie ruim over de rand laat hangen. Schep het mengsel in de vorm en dek af met folie. Laat 4 uur opstijven in de vriezer. 

Haal ca. 10 minuten voor het serveren uit de vriezer, verwijder het folie en snijd in plakken. Je kunt de semifreddo maximaal 5 dagen van te voren bereiden, dat is ook superhandig! Neem dan de semifreddo 15 tot 30 minuten voor het serveren uit de vriezer.

Geniet er van!