Recept eenvoudige rode linzensoep

/Sanne Kruyver/

Omdat ik een paar dagen voor pampus heb gelegen i.v.m. een zogenaamde 'glutenfout': ik had uit Frankrijk een dressing meegenomen èn gegeten waar 'orge' in zat, wat dus gerst is (en ik had stom genoeg alleen op 'blé' gelet) heb ik behoefte om aan te sterken met een goede gezonde soep die ook nog eens aardig vult: rode linzensoep!
Met linzen kun je natuurlijk eindeloos variëren en je kunt dus zelf nog van alles toevoegen maar dit is een eenvoudig en zeer smakelijk basisrecept. Ik gebruik rode linzen want dan lukt mijn soep altijd, met bruine linzen is het gek genoeg al een paar keer mislukt, hoe dat komt...geen idee. Ik blijf maar bij de rode (ik vind het eigenlijk knaloranje) variant.

Ingrediënten:
200 gram rode linzen, even wassen als het op het pak staat
(let op: er bestaan zakken linzen waarop staat 'kan sporen van gluten bevatten')
2 tomaten, in kleine blokjes
1 flinke ui, gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 á 3 plakjes gember
1 theelepel korianderzaad, fijngeplet
1 theelepel kerrie
1 liter water
peper
citroen/peterselie/koriander/bosui voor de garnering
1 glutenvrij groentebouillonblokje
olijfolie

Doe in een soeppan met dikke bodem een plensje olijfolie en laat daarin op laag vuur gember, knoflook, kerrie en korianderzaad 10 minuten zachtjes smoren. Af en toe roeren. Zo trekken de smaken goed in de olie. Doe nu de gesneden ui en tomaten erbij en laat nog 5 minuten meebakken, nog steeds op laag vuur zodat niks donkerbruin of zwart wordt.

Nu kunnen de rode linzen, het bouillonblokje en het water erbij. Laat 20 minuten zachtjes koken. Ik haal dan nu de gember eruit want anders schrikken mijn tafelgenoten steeds weer opnieuw, maar je kunt ook al eerder kiezen om de gember eruit te halen als je het te heftig vindt smaken.

De soep is klaar als de linzen beetgaar zijn, het is een redelijk dikke soep maar een beetje water erbij kan natuurlijk ook, maak af met peper en garneer met peterselie/koriander/bosui/citroen naar smaak of naar wat je in huis hebt.

De volgende dag nog beter, eet smakelijk!

Rode linzensoep (heel lekker) met een broodje van Schnitzer (redelijk lekker)