Quos

Glutenvrij in Italië, lukt dat?

/Sanne Kruyver/Tips & Tricks van Sans Gluten, Producten en Uiteten

Voor het eerst sinds de coeliakie diagnose ga ik naar Italië op vakantie. Ik heb van tevoren al gelezen en van een paar mensen gehoord dat je in Italië goed glutenvrij kunt eten. Een collega beweerde zelfs dat je óveral echt súper goed glutenvrij kunt eten. Maar is dat wel zo? Ik weet al dat ik het moeilijk ga vinden om geen pasta en pizza te kunnen eten. Maar goed, Italië heeft natuurlijk meer te bieden, de tomaten, het fruit, olijven, kazen, alles is even mooi en smakelijk én niet duur. We zitten in een huisje met een goede, nieuwe keuken vlakbij San Remo. De eerste avond maak ik een pasta, in de grote Carrefour vlakbij hebben ze een klein schapje 'Senza Glutine', niet echt heel fantastisch, voornamelijk toast en koek enzo. De pasta van bruine rijst heb ik uit NL meegenomen, dit is ècht mijn lievelings glutenvrije pasta tot nu toe. Daarover later meer. 
Dus de eerste avond een eenvoudige pasta en verder uiteten. Het eerste restaurant waar we neerstrijken in een schitterend en warm en gek San Remo (overal prachtige gebouwen, kleine winkeltjes, gezinnen met mooie mollige baby's, sjieke oude dames met hondjes, het beroemde casino, de ijssalons, wat een feest voor het oog alles) is L'Airone op Piazza San Siro.

IJssalon in San Remo

Op de kaart geen bewust glutenvrije opties, dus ik kies een salade met gamba's. De lieve dame in de bediening , die op Dolly Parton met zwart haar lijkt en heel aardig is: vraagt ongelovig of ik ècht alleen maar een salade wil en dan zeg ik mijn van te voren ingestudeerde zinnetje 'No posso mangiare glutine' ze begrijpt het en zegt 'aaaaaaaah'  en 'momento'. Ze weet wel wat voor me, de kok wordt er even bijgehaald, ze hebben een speciale glutenvrije rode risotto met garnalen, prima zeg ik en het is heerlijk. 
De volgende dag raadpleeg ik de Schär-app. Ik verwacht niet heel veel van de app, omdat die me 9 van de 10 x naar McDonalds probeert te sturen...maar er blijkt op 7 km afstand een glutenvrije pizzeria te zijn. Oh yes! We gaan naar La Grotta in Ventimiglia. (Op het rijtje aan de boulevard zie ik trouwens nog een andere pizzeria die glutenvrij serveert.) Ik verwachtte een klein alternatief tentje maar La Grotta blijkt een hele drukke grote tent vol dampende gerechten en dito obers = ) als wij er zijn is er nog ook een flinke bruiloft gaande, een hoop te zien. Inderdaad kun je bij La Grotta álle pizza's en pasta's op de kaart ook glutenvrij krijgen voor € 1,50 extra. Ze hebben een aparte oven voor de pizza's en alle glutenvrije gerechten worden geserveerd op een gekleurd bord.

Pizzeria La Grotta in Ventimiglia

Ik ben erg blij met mijn pizza, die volgens mijn tafelgenoten nog lekkerder is dan 'the real thing'. Ik ook een keer geluk = ). Hadden we thuis maar zo'n restaurant in de buurt. Als we buiten komen speelt op de boulevard een groot kinderorkest ABBA-nummers, het is een bijzondere avond.

Mijn glutenvrije pizza 

Ik kom nog in andere restaurants waar ze wel glutenvrije pizza's hebben maar geen aparte oven èn restaurants waar ze geen allergenenkaart hebben, maar ook in een glutenvrije ijssalon. Over het algemeen is het horeca-personeel wel goed op de hoogte vind ik. Ook in de supermarkten is best het een en ander te vinden. Mijn 'glutenvrij ervaring' in het kleine stukje Italië waar ik geweest ben is dan ook echt wel positief. Nu door naar Frankrijk...ciao