Recept glutenvrije maiskoekjes

/ Sanne Kruyver/ Recepten

Het recept voor deze maiskoekjes kreeg ik van een hele goede kok, ze had de koekjes speciaal voor mij gemaakt als voorgerechtje bij haar fantastische glutenvrije Indische buffet. Wat een feest! Probeer deze koekjes maar eens, ze zijn redelijk makkelijk te maken, voedzaam en heel lekker. Je kan allerlei variaties bedenken, zo heb ik de koekjes al gemaakt zonder kokos (bevat vaak sporen van gluten) en fijn geknipt citroenblad toegevoegd. Ook heb ik het een keer zonder maizena en kemiri geprobeerd dat werkt ook. Kortom je kan helemaal los gaan met dit recept en eindeloos experimenteren = ).

INGREDIƋNTEN:
1 blikje mais van ca. 300 gr (uitgelekt)
4 eetlepels gv bloem
2 eetlepels rijstmeel of maismeel
1 eetlepel maizena
2 eetlepels geraspte kokos
2 eieren
4 kemiri nootjes gepoft
2 teentjes knoflook
1 halve ui gesnipperd
2 eetlepels gehakte prei
2 eetlepels gehakte selderij
1 gehakte lombok peper of een lepeltje sambal oelek
zout en peper
eventueel een halve theelepel djintan, mespunt kentjoer, mespunt ketoembar
kopje verse koriander


BEREIDING:
- De helft van de mais in de keukenmachine fijn maken.
- Wrijf in de mortier ui, kemirinootjes, zout, peper fijn samen met de djintan, kentjoer en ketoembar
- Eieren los kloppen, hierin de (gehakte en niet gehakte) mais mengen met de fijngewreven ui, knoflook,
  kemiri en kruiden
- Prei, selderij en lombok erbij
- Bloem, meel en kokos toevoegen en hiervan koekjes bakken in de hete olie in een platte pan,
  het makkelijkst gaat dat door met een lepel het mengsel in de pan te scheppen, bruin te laten worden 
  aan de onderkant dan met een spatel omdraaien, een beetje platdrukken en de andere kant bruin bakken, al
  met al zo'n 5 minuten. Leg de koekjes even op een stuk keukenrol.

garneren met de koriander en eventueel een dipsausje erbij

Eet smakelijk


Eerst de ene kant bakken tot de onderkant enigszins knapperig en bruin is dan omkeren met een spatel en een beetje platdrukken.