Als je helemaal klaar bent met glutenvrije crackers, je bakje rauwkost en het droge boterhammetje kaas, is het misschien tijd voor een snack

/Sanne Kruyver/Producten

Toen ik nog niet wist dat ik coeliakie had was het makkelijk snacken. En ook al at ik behoorlijk gezond, zo af en toe onderweg een snack was toch wel fijn èn een uitkomst voor iemand zoals ik die altijd honger had. Een cheeseburger bij de Mac of een saucijzenbroodje bij het tankstation: het zit er allemaal niet meer in ivm de rotgluten. Als mijn man en dochter en ik naar Amsterdam gingen hadden we bijvoorbeeld de traditie om éerst een kroket bij Febo te eten, dat vonden we leuk. Nu ik weet dat al die dingen hartstikke extra slecht voor me zijn vanwege de gluten heb ik er ook niet meer zo'n behoefte aan. Het is nu eigenlijk makkelijker om het niet te doen dan vroeger. Een bitterbal op een feestje is ook niet meer zo heel aantrekkelijk als je weet dat je er doodziek van wordt. Maaar toch; af en toe wil je een snack en dan dus glutenfree. Laatst kwam ik laat op de avond bij snackbar Fons Hof, keek naar de grote volle vitrine en vroeg aan de jongen achter de balie wat ik zoal kon eten bij hun in mijn geval. Hij keek bedenkelijk, ging er uitgebreid een heel groot boek op naslaan en een collega bij halen en zei uiteindelijk: niks, u kunt hier niks eten. Toen ik vroeg 'maar de frites dan toch wel?' antwoordde hij dat ze daar ook niet van kunnen garanderen dat er geen kruimels van andere snacks in het frituurvet komen. (ik heb overigens toen de frites tóch genomen en het ging goed). Ik vond het wel echt eerlijk en goed van de Fons Hof jongen maar zo treurig voor mij dat echt óveral tarwe in zit. Bij snackbar De Vlaamsche Reus in Haarlem verkopen ze een aantal glutenvrije snacks: vleeskroket, groentekroket, frikandel en kipnuggets uit de aparte glutenvrije frituur. Die moeten ze soms nog even aanzetten, dus het kan iets langer duren. Ik vind de kroket bij hun heel goed te doen, licht van kleur en bros, maar niet heel pittig op smaak zoals ik me bijvoorbeeld de Van Dobbe herinner. Ik vind het wel echt top dat ze de service bieden en ik hoop dat er meer snackbars volgen.Thuis heb ik ook een kroket uitgeprobeerd: de Dutch rundvlees kroket van Consenza. Die vind ik echt wel erg lekker eigenlijk. Probeer maar eens!


CONSENZA DUTCH RUNDVLEES KROKET 
4 kroketten voor € 4,10 van scharrelrundvlees
Ik doe zonnebloemolie in een braadpan en bak de kroket 7 á 8 minuten op 180 graden.
Ik houd de temperatuur exact op de juiste temperatuur met een speciaal thermometertje
(dankje Joost). De afgekoelde olie filter ik daarna en die bewaar ik voor mijn volgende glutenvrije snack experiment. Want ik heb gezien dat er nog meer glutenvrije snacks zijn zoals kaassoufflé en loempia's, dus die ga ik binnenkort proberen.