Recept Vietnamese koude loempia's

/ Sanne Kruyver/ Recepten

Nodig voor 8 loempia's (of 16 als je ze door de helft snijdt)
- 8 rijstvellen voor loempia/springroll 
- 8 grote garnalen gepeld
- 1 winterwortel
- een halve komkommer
- 8 blaadjes ijsbergsla
- 8 knapperige radijsjes
- een paar takjes munt
- handje gezouten pinda's
- gv sojasaus

-Kook een liter water in de waterkoker en zet een bord klaar waar je straks de rijstvellen in kan weken en een plank om de loempia's op te rollen.

Vervolgens:
- Snijd de winterwortel met een scherp mes in fijne reepjes van circa 3 á 4 cm.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de natte binnenkant en snijd in reepjes
  net zo lang als de wortel.
- Snijd de radijsjes in dunne plakjes.
- Snijd de gepelde garnalen in de lengte doormidden.
- Verwijder de steeltjes van de munt.
- Hak de pinda's grof.
- Zoek 8 mooie knapperige slabladen uit.

Nu giet je wat heet water in het bord en weekt een rijstvel volgens de aanwijzing op de verpakking, meestal hoeft dit maar kort. Als het rijstvel helemaal glad is, spreid je het uit op de plank en maakt in het midden van het vel een lang breed bergje van de ingrediënten: 

Vervolgens sla je de onderzijde van het rijstvel over de ingrediënten heen, je klapt de zijkanten naar binnen en je rolt de loempia dicht. Zo maak je de loempia's een voor een. 

Je kunt de loempia's direct eten of eventueel een aantal uur bewaren in de koelkast op een bord afgedekt met folie. Ik had het bord een beetje vochtig gemaakt, daardoor zaten de loempia's niet vast.

Je kunt ze in zijn geheel serveren of door de midden gesneden. Dippen in sojasaus of sweet chilisaus wordt aanbevolen.

Succes gegarandeerd!