Een verhaal over eekhoorns, een glutenvrije supermarkt en het lekkerste brood sinds tijden.

/Sanne Kruyver/Uiteten, Tips & Tricks van Sans Gluten en Producten

Het is prachtig weer, we hebben een heel weekend vrij, we gaan langs familie, er is een glutenvrije winkel in Apeldoorn èn we hebben een tent gekocht: 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = vijf redenen om naar de Veluwe te vertrekken! Kamperen is vaak al onderhevig aan ontberingen en we hebben nu dus ook nog een gluten-uitdaging, ik ben benieuwd hoe het zal gaan.
We gaan naar een mooie camping midden in het bos bij Emst, het is na dágen herfstachtig weer ineens bijna 30 graden en het is dus even afzien tijdens het opzetten van de tent. Ik heb een koelbox mee met daarin voor het 'campingdiner' o.a. salade, fruit, kaas, crackers, een glutenvrij biertje en gehaktballetjes (check: Die brave gehaktbal ). Maar buitenlucht maakt hongerig dat is bekend en de hele koelbox is 's middags om vijf uur al leeg, dus op zoek naar eten. De campingwinkel is niet heel lustopwekkend maar het blijkt dat er een snackbar is met een aparte glutenvrije frituur, jeee ik blij, dus de eerste dag friet en kroketten bij de tent. 's Nachts is het moeilijk slapen door de burlende herten en de volgende ochtend zit er al heel vroeg een eekhoorn ín onze tent zonder enige gêne aan mijn zakje cashewnoten te knabbelen. We huren fietsen en zien direct een groep babyzwijntjes wegrennen, wat een wildlife hier! Het begint zowaar een beetje op een ANWB gids verhaal te lijken. = )

Voor de lunch komen we terecht aan de rand van Apeldoorn bij 'Gewoon Gastvrij'. En hier eet ik dus het beste glutenvrij brood sinds tijden! Over de herkomst van het brood krijg ik nog niet veel duidelijkheid, de dame in de bediening gaat op onderzoek uit, maar komt nog niet met een antwoord, dus nu heb ik het restaurant gemaild en ben ik er achter welke groothandel het brood verkoopt en ik heb díe groothandel weer gemaild om te vragen welk merk het is, wordt vervolgd.

Super glutenvrij broodje zalm, ik kreeg er drie, best veel maar allemaal op ivm het goede knapperige brood

Verder op de fiets naar de glutenvrije supermarkt, TheFreeFromShop, ik had het iets groter verwacht maar het is wel echt fijn om ergens te winkelen waar je niet op de etiketten hoeft te lezen wat er in zit omdat álles in de winkel glutenvrij is. Ze hebben veel in de diepvries en dat kon ik niet meenemen nu, maar daar zaten wel interessante dingen tussen: veel taart en gebak en snacks.

Aankopen in TheFreeFromshop, het meest enthousiast ben ik tot nu toe over de falafel mix


Maaar je bent nog niet van me af: het glutenvrije avontuur is nog niet ten einde, want via Marita mijn lieve schoonmoeder die speciaal naar de glutenvrije week bij de Lidl was geweest voor mij en repen, crackers en zoutjes had gescoord, komen we in Epe bij restaurant De Posthoorn terecht. Het is warm en we zitten buiten op het terras, er is een aardige ober met verstand van zaken die vertelt dat de kok van alles aan kan passen maar ook heel duidelijk is wat echt níet kan, een beetje streng misschien zelfs = ). We komen samen uit op zalm met groenten en rijst, echt erg smakelijk.

Café De Posthoorn in Epe, glutenvrije zalm rijst groente (de chips beetje vreemd, maar smaakt wel, ik denk dat 
de kok dat gedaan heeft in plaats van gebakken uitjes)


De volgende ochtend zit er weer een eekhoorn, deze keer netjes te wachten vóor de tent, ik geef hem/haar de laatste cashewnoten. Conclusie: het was een ontspannen weekend waarin het niet veel moeite kostte om glutenvrij te eten, misschien ook een beetje geluk met waar je terecht komt, maar sowieso fijn om te ontdekken dat steeds meer mensen weten wat glutenvrij inhoudt. Ook op plekken waar je het soms niet verwacht.