Glutenvrij Mexicaans bij Popocatepetl: niet doen

/Sanne Kruyver/Tips & Tricks van Sans Gluten en Uiteten

Eten in een restaurant met een glutenallergie of -intolerantie blijft lastig.In Haarlem is er geen geheel glutenvrij restaurant helaas, maar af en toe wil (of moet) je toch uit eten en dan hoop je maar dat het allemaal goed gaat

Mijn dochter was jarig en had Popocatepetl uitgekozen voor een verjaardagsetentje.
Ik dacht daar vast wel een en ander glutenvrij op de kaart te vinden, want taco's en tortillachips bv. zijn eigenlijk altijd van mais gemaakt en ik eet ze thuis met enige regelmaat. We namen met de hele familie plaats aan een fijne tafel aan het raam, kregen de kaart en ik vroeg aan het meisje in de bediening of ze een ook een kaart had waarop allergenen vermeld staan. Nee dat had ze niet. 'Dan vraag ik wel aan jou wat wel en niet kan' zei ik toen nog hoopvol maar ze zei 'nou ik weet het eigenlijk ook niet'. Dat begon al goed. 'Misschien kan je het aan de kok vragen' opperde ik toen en dat leek haar ook wel een idee. Er kwamen mooie cocktails op tafel, gelukkig hebben ze die want toen het meisje terugkwam uit de keuken zei ze letterlijk; 'u kunt hier niks eten, we kunnen van niks garanderen dat het glutenvrij is, er is gewoon teveel meel in de keuken'. Een goed eerlijk antwoord en goed dat ze geen risico willen nemen, maar jammer was het wel. 'Zelfs geen nachos?' vroeg ik toch nog en ze liep weer terug naar de keuken om het te vragen. Ik voelde ondertussen alweer een enorme restaurant-moeheid over mee heen komen en was bereid desnoods alleen maar nachos te eten. 'Nee want die liggen in dezelfde mandjes als het brood' was uiteindelijk het antwoord. Nou daar zat ik dan met mijn mojito op het verjaardagsdiner, ik had me verheugd op dit etentje maar het was weer echt zo'n voorbeeld van dat uiteten met coeliakie gewoon niet meer zo leuk is als het ooit was. Uiteten was voorheen kiezen uit heel veel mogelijkheden die je thuis níet hebt, maar nu is het vaak kiezen uit 2 of 3 dingen op de kaart die mógelijk zijn en daar moet je dan maar net trek in hebben. Ik bestelde uiteindelijk op hoop van zegen de Popo bowl bestaande uit sla, rode rijst, mais en bonen plus extra toppings naar keuze zoals  heerlijke garnalen, verder een beetje saai maar prima te doen. We hadden een leuke avond en ik voelde me de volgende dag ook nog goed, maar voor glutenvrije mensen; geen aanrader tenzij je gaat voor de uitstekende cocktails.