Recept nasi goreng

/ Sanne Kruyver/ Producten en Recepten

voor 4 personen

400 gram Basmatirijst (eventueel citroenblad en een gv bouillonblokje)
1 grote prei in kleine reepjes
1 grote winterwortel in plakjes of reepjes
100 gram sperziebonen, eventjes gekookt en in stukjes
2 rode uien in partjes
3 tenen knoflook fijngehakt
1 rode peper fijngehakt
1 cm gember- of galangawortel fijngehakt
1 theelepel glutenvrije trassi
glutenvrije ketjap (en eventueel vissaus)
sambal
1 tl djinten
1 tl ketoembar
olie
voor de garnering: tempeh, gebakken of gekookte eieren, taugé, koriander

-Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat goed afkoelen, doe dit liefst ruim van te voren, het kan zelfs al 1 of 2 dagen van te voren als je van droge nasi houdt. Ik gebruik het liefst Basmatirijst maar Pandan kan ook. Je kunt 1 of 2 citroenblaadjes meekoken en eventueel een bouillonblokje.
- Mix de knoflook, rode peper, gember/galanga, trassi, djinten, ketoembar en een lepel sambal in een vijzel en stamp een beetje fijn.
-Verhit nu de olie en bak daar de uien in tot ze enigszins bruin zijn, doe daar je bovenstaande vijzelmengsel bij en bak dan de prei, wortel en sperziebonen even mee, niet te lang, een beetje knapperig is wel aardig.
-Vervolgens op middelhoog vuur schepje voor schepje de rijst erbij.
- Maak af met ketjap en als je het niet zout genoeg vindt vissaus
-zet bakjes op tafel met cassave kroepoek (Basic van AH heeft bv glutenvrij), taugé, koriander en sambal en leg de eieren en de tempeh bij de nasi, ik had er ook een Komkommersalade met munt en koriander bij. Selamat makan!

glutenvrije Oosterse smaakmakers verkrijgbaar bij toko en diverse supermarkten

Gemarineerde tempehblokjes van AH, erg lekker en je hoeft ze alleen even te bakken